• Adóbevallás 4 évre visszamenőleg!

    Adóbevallás 4 évre visszamenőleg!

    Ne hagyja veszni a befizetett pénzt!

  • 48 órán belül válaszolunk!

    48 órán belül válaszolunk!

    Mi este is dolgozunk!

  • Készíttesse el a bevallását, és igényeljen vissza a befizetett adóból!

    Készíttesse el a bevallását, és igényeljen vissza a befizetett adóból!

    Szakszerű adóbevallás készítés

    Tovább
  • Bizalom. Gyorsaság. Ügyfélbarát nézőpont. Maximalizmus.

    Bizalom. Gyorsaság. Ügyfélbarát nézőpont. Maximalizmus.

    Lohn. Gehalt. Buchführung. Steuererklärung.

    Tovább

Fizetni kell-e egészségbiztosítási járulékot Németországban egy magyar nyugdíjasnak?

2022.03.24.

Fizetni kell-e egészségbiztosítási járulékot Németországban egy magyar nyugdíjasnak?

"Sajnos tájékozatlan voltam, nem jártam utána rendesen a dolgoknak, hallgattam a kollégáimra, most viszont elvesztem a sok különböző információhalmazban.

A helyzet az, hogy az édesanyám és a húgom kijöttek hozzánk. Németországba. A kollégáim azt mondták, nem kell fizetni egészségbiztosítást, mert anyukám otthon nyugdíjas, itt kint nincs jövedelme."

"Aztán most egy másik ismerős azt mondja, ez butaság, hatalmas problémát csináltam magunknak, mert kell fizetni, több száz euró havonta, és mivel lett decembertől lakcímük nálunk, egész addig visszamenőleg egyben ki kell fizetnünk az elmaradt, kötelező egészségügyi járulékfizetés összegét.

Anyukám nyugdíjas, Németországban nem dolgozik, nincs jövedelme.

A húgom 16 éves, jelenleg magántanuló Magyarországon, itt kint pedig ingyenes német kurzusra jár."

Hivatalos állásfoglalás a BKK betegbiztosítótól:

https://www.facebook.com/bkkbetegbiztositobalazsgabor/

A magyar betegbiztosítás az EU-n belül mindenhol érvényes, és az Európai Egészségbiztosítási kártya mindenhol használható. Az orvosok elfogadják. Ha a nyugdíjas édesanya az egészségügyi ellátást Németországban veszi igénybe, akkor a német orvosok a magyar betegbiztosítón keresztül számolják el a költségeiket. (A magyar egészségbiztosító fizeti a német orvos költségeit.) Külön egészségbiztosítási járulékot nem kell fizetni sem a nyugdíjas anyukának, sem a 16 éves gyermeknek.

Az Európai Egészségbiztosítási kártya, mellyel a magyar nyugdíjas édesanya rendelkezik, (ha megigényelte Magyarországon) egy ingyenes kártya, amellyel az ideiglenes külföldi tartózkodása során ő az EU bármelyik 27 tagállamában, valamint Izlandon, Lichtensteinben, Norvégiában és Svájcban igénybe veheti az állami egészségügyi ellátást, amennyiben arra orvosi szempontból szüksége van.

A feltételek ugyanazok, mint az adott tagállamban, vagy az országban biztosítással rendelkező személyek esetében, de bizonyos országokban ingyenesen, míg más országokban a költségek megfizetésével lehet igénybe venni a szolgáltatásokat.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya:

  • nem helyettesíti az utazásbiztosítást. Nem jogosít magánfinanszírozású egészségügyi ellátás igénybevételére
  • nem fedezi az Ön költségeit, ha kifejezetten olyan céllal utazik, hogy orvosi kezelést vegyen igénybe.
  • nem garantál ingyenes szolgáltatásokat. Miután az egyes országok egészségügyi rendszere más és más, ezért előfordulhat, hogy azok a szolgáltatások, amelyekért hazájában nem számolnak fel pénzt, egy másik országban nem ingyenesek.

Az ún. "Freizügigkeit" elve mindenhol érvényes, mely kimondja, hogy az uniós állampolgárok az EU területén belül szabadon mozoghatnak, és tartózkodhatnak, így a húga, és a nyugdíjas édesanyja is tartózkodhat Németországban.

A 16 éves tanuló a szülein keresztül van biztosítva. Amennyiben Minijob-ot vállal, vagy munkaviszonyt létesít, úgy meg kell vizsgálni a munkaviszonyt megelőző biztosítási időszakot. Ezt az ún. "EESSI" (Electronic Exchange of Social Security Information) rendszeren keresztül vizsgálják meg.

Amennyiben a magyar nyugdíjas anyuka úgy dönt, hogy hosszabb távon szeretne Németországban letelepedni, úgy a magyar nyugdíj folyósítását lehet kérvényezni a Német Nyugdífolyósító Igazgatóságon keresztül. (deutsche Rentenversicherung). Mielőtt ezt megteszik, mindenképpen tanácsadást kell kérni, és megvizsgálni, hogy milyen előnyökkel, és hátrányokkal jár.

Ha a 16 éves lány elkezd dolgozni, vagy egy szakképzés,- "Berufsausbildung"- keretében tanulni, akkor bekerül abba a körbe, ahol már járulékfizetésre kötelezetté válik. A kötelező járulék nagyobbik részét ebben az esetben a munkaadó fizeti, kisebb részét a munkavállaló diák.

Amennyiben szeretne váltani, vagy belépni a német betegbiztosítóhoz, és szeretné, ha az ügyintézés terhét levennénk a válláról, akkor válasszon minket.

A BKK Betriebskrankenkasse a szerződött partnerünk, mely egy állami betegbiztosító Németországban milliós taglétszámmal.

Magyar nyelven intézzük az ügyeit!

24 órán belül választ kap a kérdéseire a betegbiztosítással kapcsolatban.

Tel: 30 22 99 394

Tel2: 01 575 01 444 07

Max. 600 euró visszaigényelhető évente a BKK-nál, melyről itt olvashat:

https://www.nemetjovedelem.hu/betegbiztositas-600eur/

(A cikk tartalma nem minősül sem adó-, sem jogi tanácsadásnak, ajánlattételnek vagy erre történő felhívásnak, célja csupán a tájékoztatás.)

vissza

Kapcsolat

Üzemeltető:
WSP Consulting Nonprofit Kft. 


Székhely:
 
Magyarország, Szalaszend


Iroda:
 
Magyarország, Miskolc

Adószám: 
23187430-2-05

Telefon:
+36/30/ 22-99-394

E-mail:
nemetjovedelem@gmail.com

Nyitvatartás
Hívjon az esti órákban is!