Facebook

Kapcsolat

Üzemeltető:
WSP Consulting Nonprofit Kft. 


Székhely:
 
Magyarország, Szalaszend


Iroda:
 
Magyarország, Miskolc

Adószám: 
23187430-2-05

Telefon:
+36/30/ 22-99-394

E-mail:
nemetjovedelem@gmail.com

Nyitvatartás
Hívjon az esti órákban is!

Magyarországon van NAV-os tartozásom az egészségbiztosítás miatt, mit tegyek?

2022.10.14.

Magyarországon van NAV-os tartozásom az egészségbiztosítás miatt, mit tegyek?

Magyarországon a NAV-tól kaptunk levelet egészségbiztosítás ügyben. Mit kell tennem, hogy igazolni tudjam, hogy Németországban rendelkezek egészségbiztosítással?

Kérni kell egy igazolást a német egészégbiztosítótól (Krankenkasse) a biztosítási jogviszonyról. Családi biztosítás esetén külön igazolást kell kérni. Illetve a német egészségbiztosítási kártya másolatát kell csatolni, majd ezeket benyújtani a NEAK-nak a NEU.70-es kitöltött nyomtatvánnyal együtt.

neu-70-k.pdf

A magyar hatóságot, a NEAK-ot kell ilyen módon megbízni, ill. benyújtani hozzájuk a kérelmet, az igazolást, és a kártyamásolatot, hogy hivatalból kérjék le a biztosítási időtartamot a német egészségbiztosítótól. Magánszemélyeknek már nem adnak ki igazolást, csak hivatalból lehet kikérni az E104-est.

A német egészségbiztosítótól kapott igazolást, a kártya másolatot, és a NEU.70-es nyomtatványt kell benyújtani a magyarországi lakóhely (illetve lakcímkártyán szereplő érvényes tartózkodási hely) szerint illetékes kormányhivatal egészségbiztosítási fő/osztályához, Budapest és Pest megye esetében Budapest Főváros Kormányhivatala egészségbiztosítási pénztári feladatkörben eljáró főosztályához (Teve u. 1/a-c).

A NEU.70 nyomtatvány pontos megnevezése:

„Bejelentő lap TAJ számmal rendelkező személy részére, aki EGT tagállamban, Svájcban, vagy egyezményes államban biztosított”

A biztosítás megszűnésének bejelentésekor – annak tényleges időpontját – kötelező feltüntetni, amelyhez a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról és annak végrehajtásáról szóló uniós rendeletek szerinti formanyomtatványt (pl.: E104/S041), vagy a külföldi biztosító által kiadott egyéb igazolást köteles csatolni a biztosítási időszakról.

Amennyiben a biztosítók közötti kötelező elektronikus kapcsolattartás miatt nem áll módodban az EGT tagállamban, illetve Svájcban lévő biztosítód által kiállított igazolást csatolni, akkor az eljárásra illetékes kormányhivatal az igazolást hivatalból beszerzi.

Amikor a NEAK felé leigazolja a német egészségbiztosító, hogy rendelkezel német biztosítással, akkor a NEAK leigazolja a NAV felé, hogy van-e biztosításod. De célszerű a NEAK-tól kapott igazolást neked is elküldeni a NAV-nak, mert ha ez nem történik meg, akkor a NAV-nál tartozás keletkezhet, és halmozódhat, amíg nem történik meg a német biztosítási jogviszony igazolása.

Ha segítségre van szükséged, keress minket: 30/ 22 99 394

A német betegbiztosítási rendszer működéséről itt is olvashatsz: CIKK vagy itt: CIKK2

A weboldalon lévő információkat gondosan állítottuk össze, azonban a tartalomért nem vállalunk felelősséget, és a tartalmak sem minősülnek sem adótanácsadásnak, sem jogi tanácsadásnak.

vissza