Facebook

Kapcsolat

Üzemeltető:
WSP Consulting Nonprofit Kft. 


Székhely:
 
Magyarország, Szalaszend


Iroda:
 
Magyarország, Miskolc

Adószám: 
23187430-2-05

Telefon:
+36/30/ 22-99-394

E-mail:
nemetjovedelem@gmail.com

Nyitvatartás
Hívjon az esti órákban is!

Törvényben előírt minimál bruttó órabér Németországban

2022.10.15.

Törvényben előírt minimál bruttó órabér Németországban

A jelenlegi német kormány az ún. koalíciós szerződésében rögzítette, hogy a törvényesen előírt minimál bruttó órabéreket az előző kormány által elfogadott és erre vonatkozó törvényének módosításával már iden októbertől megemeli.

2022. október 1-től a munkaviszonyban álló munkavállalók minimális bruttó órabére 12,00 euróra nőtt.

A 12,00 eurós minimál órabért olyan esetben is biztosítani kell a munkavállalók részére, ahol egy hatályos ágazati tarifaszerződés ettől kisebb órabért ír elő. Ilyen pl. a munkaerőkölcsönzők érdekképviselete és a Német Szakszervezeti Szövetség között kötött tarifaszerződés is, amelyben a kezdő minimális bruttó-órabért 2022.évre 10,88 euróban határozták meg, de időközben a most hatályba lépett törvényes minimálbér ezt a bérösszeget felülírja.

Egyéb, általánosan kötelező érvényű ágazati tarifaszerződéses minimálbért a mostani törvényes minimál bruttó-bér nem befolyásolja, mert azok mindegyike nagyobb 12,00 eurónál. 

A törvényes minimál-bruttó órabér vonatkozik az ún. Minijob-ban foglalkoztatott munkavállalókra is.

(A kiküldött magyar munkavállalók esetében ez a foglalkoztatási forma nem jön számításba, de a magyar vállalkozások németországi telephelyein alkalmazhatók helyi, német tb.hatálya alá eső munkavállalók Minijob keretben.)

Annak érdekében, hogy az eddigi, 450 eurós minijob-keretben foglalkoztatott munkavállalók heti 10 órás, havi maximum 43 órás munkaidőkeretét a megnövelt törvényes minimál bruttó órabér ne csökkentse, a minijob-ra vonatkozó bérkeretet október 1-től 520 euróra növelték.

(A weboldalon lévő információkat gondosan állítottuk össze, azonban a tartalomért nem vállalunk felelősséget, és a tartalmak sem minősülnek sem adótanácsadásnak, sem jogi tanácsadásnak.)

vissza