Facebook

Kapcsolat

Üzemeltető:
WSP Consulting Nonprofit Kft. 


Székhely:
 
Magyarország, Szalaszend


Iroda:
 
Magyarország, Miskolc

Adószám: 
23187430-2-05

Telefon:
+36/30/ 22-99-394

E-mail:
nemetjovedelem@gmail.com

Nyitvatartás
Hívjon az esti órákban is!

A német betegbiztosítási rendszerről

2024.04.18.

A német betegbiztosítási rendszerről

Bizonyára téged is érdekel, hogy pontosan hogyan működik a betegbiztosítási rendszer Németországban, hiszen, ha végső soron nem is túlságosan, de első blikkre jóval összetettebb, mint például Magyarországon. Most összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat és igyekszünk teljesen közérthető módon felvázolni a jelenlegi helyzetet.

Biztosan sok hasznos dolgot találsz oldalunkon, hiszen a betegbiztosításokon felül az adózással, családipótlékkal, illetve a különböző biztosítási termékekkel is részletesen foglalkozunk. Ezen felül várunk szeretettel egy személyes, telefonos, vagy videós egyeztetésre is, ahol aztán személyre szabott megoldásokkal is gazdagodhatsz és az ügyintézést is átpasszolhatod nekünk.

 

Rövid, átmeneti tartózkodás esetén

Ha csak turistaként, egy rövidebb idénymunkára, vagy üzleti utazás erejéig tartózkodsz Németországban, akkor nyugodtan maradhatsz biztosított a lakóhelyeden, a bejelentett címeden odahaza. Azonban arra az eshetőségre is felkészülve, hogy Németországban is produkálhatsz, elkaphatsz, vagy épp balesetből fakadóan elszenvedhetsz olyan betegségeket, melyeket még a hazatéted előtt orvosolni kell, érdemes egy nívós utasbiztosítást kötni.

Ezen felül tartsd magadnál az EU-s betegbiztosítási kártyádat és persze a személyidet, mert ez alapján a hazai egészségbiztosító fedezi a kinti sürgősségi, terhességi, gyógyszerelési, vagy egyéb orvosi költségeidet.

 

Hosszabb tartózkodási idő esetén

24 hónapon belüli tartózkodás esetén még a hazai egészségbiztosítónál maradhatsz, de már szükséged lesz a kinti ellátás igénybevételéhez az A1-es igazolásra, melyet otthon állítanak ki neked. Ebben az esetben tehát még mindig az EU-s kártyáddal mehetsz orvoshoz, és a hazai TB téríti a költségeidet, feltéve, ha nem magánklinikára mész és önköltségen, vagy épp a hazai biztosítód által finanszírozva fedezed a kezeléseid költségeit.

 

Ha egy évnél tovább tartózkodsz Németországban, például kiküldetésen veszel részt, nyugdíjasként a gyerekeidhez költözöl ki, vagy épp ingázol a kinti munkahelyed és az otthoni lakhelyed között, akkor már az S1 nevű formanyomtatványra lesz szükséged, amit szintén otthon állítanak ki. Ebben az esetben már teljes ellátásra jogosulsz Németországban. Ha a munkaadód német és alkalmazottként Németországban jelent be, akkor a fentiek nem érvényesek, hiszen ilyenkor közös kötelességetek kezdetektől a kinti bejelentést és társadalombiztosítást intézni.

 

Németországi elsődleges lakhely esetén

Ha kiköltöztél, kiköltöztetek Németországba, alkalmazásban álltok egy kinti cégnél, illetve ebből következően a lakcímetek is külföldire változik, akkor már teljes mértékben a német szabályok és rendszerek vonatkoznak rátok. Kivéve, ha például hazai nyugdíjat kapsz, mert akkor állandó kinti lakcím mellett is maradhatsz az otthoni biztosítódnál. Németországban általános betegbiztosítási kötelezettség van érvényben, tehát feltétlenül szükséges valamilyen törvényes megoldás keretein belül biztosítottnak lenned.

 

Kétféle kötelezően választható megoldás létezik

Két megoldás létezik a kinti szabályok értelmében: a GKV és a PKV, jelentésük Gesetzliche Krankenversicherung, vagyis az állami, törvényi- illetve magán betegbiztosítás, avagy: Private Krankenversicherung. Éves 60-70 ezer eurós bevétel fölött választható, hogy az állami, vagy a privát betegbiztosítót választod, de egyet mindenképp választani kell. Leginkább a hazai egészségpénztárakhoz lehetne hasonlítani a rendszer működését, csakhogy itt a befizetéseknek, akár privát, akár magán befizetésről van szó, kötelezően be kell érkezniük, másképp büntetésre számíthatunk.

 

Mi a legnagyobb különbség a kettő között?

A GKV-nál automatikusan rendelkezel egy ápolási biztosítással, mely azonban nem minden esetben eredményez teljes biztosítást. Egyéb kiegészítő ápolási biztosítás megkötése lehet szükséges, ha a rászorultság, ápolási szint függvényében a GKV nem terjedne ki bizonyos szolgáltatásokra.

Nagyon halványan az otthoni TB ellátáshoz hasonlít ez, hiszen ott is nagyon sokminden van, amire a TB nem, vagy csak részben ad támogatást. Ugyanakkor Németországban általánosságban egy jóval magasabb, sokszor a PKV-val teljesen megegyező szolgáltatási szint, várakozási idő, illetve ellátás valósul meg. Ráadásul szabadon választható, hogy melyik társasággal szerződsz. Tehát alapellátások esetében alig van különbség a két biztosítási forma között.

 

Melyik éri meg jobban?

Balesetbiztosítást is kötelező minden munkavállalóra kötni Németországban, tehát a vészhelyzetekben is számíthatunk segítségre, ha a munkahelyi balesetekről, munkavállalói jóllétről van szó. De emellett a meglévő alap GKV mellé is köthetünk kiegészítő privát biztosítást, ha szükséges lenne.

A PKV esetében automatikusan magán ápolási biztosítást is kötsz, mely különböző előre meghatározott esetekben meghatározott összeghatárokig térít. Ezt leginkább az otthoni színvonalasabb egészségfinanszírozó biztosításokhoz lehetne hasonlítani.

Azt, hogy mikor melyiket, melyik társaságot, milyen bevételi szinttől, milyen adózási formákban, illetve milyen kivételes esetekben, komplex variációkban érdemes alkalmazni, szívesen elmondjuk neked egy részletesebb tanácsadás keretein belül.

 


Ha hasznosnak találtad az információkat, és van olyan ismerősöd a környezetedben, akit ez érdekelhet, küldd el nekik ezt a cikket.

(A weboldalon lévő információkat gondosan állítottuk össze, azonban a tartalomért nem vállalunk felelősséget, és a tartalmak sem minősülnek sem adótanácsadásnak, sem jogi tanácsadásnak.)

További információkért kövess be minket az alábbi oldalakon:


WSP Consulting Nonprofit Kft. 
Könyvelés, Szakfordítás, Tanácsadás
H-Miskolc / Adószám: 23187430-2-05 
Tel: + 36 30 22 99 394
E-Mail: nemetjovedelem@gmail.com

           
vissza