Facebook

Kapcsolat

Üzemeltető:
WSP Consulting Nonprofit Kft. 


Székhely:
 
Magyarország, Szalaszend


Iroda:
 
Magyarország, Miskolc

Adószám: 
23187430-2-05

Telefon:
+36/30/ 22-99-394

E-mail:
nemetjovedelem@gmail.com

Nyitvatartás
Hívjon az esti órákban is!

Élvezem-e az állami balesetbiztosítás védettséget a WC-ben is?

2024.04.18.

Élvezem-e az állami balesetbiztosítás védettséget a WC-ben is?

Jó kérdés! A munkaidő része a munkaközi szünet, a pihenőidő. A Munka törvénykönyve szerint legkésőbb 6 óra munkavégzés után 30 perc kötelező pihenőidő van előírva. Több, mint 9 órás munkavégzést követően 45 percre emelkedik a pihenőidő hossza. Ebben az esetben joggal gondolhatnánk, hogy a pihenőidőben végzett tevékenység esetén is élvezzük az állami balesetbiztositás védettségét...

...ha elmegyünk sétálni, dohányozni, vagy éppen enni. Azonban ez a legtöbb esetben nem így van. A munkaközi pihenőidőben történő balesetek elsősorban akkor minősülnek munkahelyi balesetnek, ha az az étkezéshez történő úton, vagy az élelmiszer beszerzéshez vezető úton törtennek.

A céges menzához, kantinhoz, a bolthoz, vagy az étteremhez vezető odaúton, és a visszafelé vezető úton is biztosítva van a munkavállaló, azonban az ott tartozkodás ideje alatt nincs.

Akkor sem nyújt fedezetet az állami balesetbiztositás, ha privát célból történik a bevásarlás, vagy a dolgozó letér az odavezető útról, pl. azért, mert beugrik a tisztítóba, hogy elhozza az ingjét.

A homeofifce-ban végzett munka még szigorúbb elbirálás alá esik, mert nehéz eldönteni, hogy a tevékenység privát vagy munkahelyi okból kifolyólag történik. Emiatt pl. az otthoni munkavégzés során a konyhába vezető úton nincs biztosítva a munkavállaló.

Ugyanez igaz akkor is, ha a homeoffice ideje alatt a munkavállaló elmegy dönert venni a sarokra, vagy ha a mellékhelyiséghez vezető úton szenved balesetet.

Aki azonban az irodában megy el a wc-re, és a wc-hez vezető úton az irodában szenved balesetet, ő biztosítva van. A biztosítási védelem viszont véget ér a wc ajtónál. Ergo, ha valaki a wc-n szenved balesetet, őt nem védi az állami balesetbiztosítás.

Balázs Gábor

Leitender Repräsentant der ERGO Beratung und Vertrieb AG


Ha hasznosnak találtad az információkat, és van olyan ismerősöd a környezetedben, akit ez érdekelhet, küldd el nekik ezt a cikket.

(A weboldalon lévő információkat gondosan állítottuk össze, azonban a tartalomért nem vállalunk felelősséget, és a tartalmak sem minősülnek sem adótanácsadásnak, sem jogi tanácsadásnak.)

További információkért kövess be minket az alábbi oldalakon:


WSP Consulting Nonprofit Kft. 
Könyvelés, Szakfordítás, Tanácsadás
H-Miskolc / Adószám: 23187430-2-05 
Tel: + 36 30 22 99 394
E-Mail: nemetjovedelem@gmail.com

           
vissza