Facebook

Kapcsolat

Üzemeltető:
WSP Consulting Nonprofit Kft. 


Székhely:
 
Magyarország, Szalaszend


Iroda:
 
Magyarország, Miskolc

Adószám: 
23187430-2-05

Telefon:
+36/30/ 22-99-394

E-mail:
nemetjovedelem@gmail.com

Nyitvatartás
Hívjon az esti órákban is!

Mi az a Riester-nyugdíj?

2024.04.22.

Mi az a Riester-nyugdíj?

2002-ben vezette be a Riester nyugdíjat a német állam azért, hogy az állampolgárokat motiválja a nyugdíjas éveikre szóló előtakarékosságra. Azóta az állam különböző támogatásokkal, és adókedvezményekkel támogatja a Rister takarékoskodókat.

Évente kell befizetni a Riester-szerződésbe. A befizetett díjakat le lehet vonni az adóalapból. A különböző állami hozzájárulásokkal így jobban megkímélik a pénztárcájukat a spórolók. A nyugdíjas kort elérve a megtakarított tőke kiegészíti az állami nyugdíjat.

Milyen állami támogatások vannak, és milyen mértékűek ezek a hozzájárulások?

Minden Riester szerződéssel rendelkező kap egy alap hozzájárulást, mely maximum 175 euró évente. A szülők további 300 euró kapnak gyermekeknként, amennyiben a gyermek 2008 után született. Az idősebb gyermekeknél ez az összeg jelentősen kevesebb, évente 185 euró. Emellett van egy egyszeri munkakezdési bónusz is, amit akkor tudnak igénybe venni, ha a szerződést a 25. születésnapjuk előtt kötik meg.

A Riester-nyugdíj szerződés befizetett díjait az adóbevallás AV-mellékletében tudják érvényesíteni. Évente 2.100 euró összegig van lehetőség ezt az adóbevallásban elszámolni. A befizetett díjakat a támogatásokkal együtt a nyugdíjkorhatár elérésekor havi nyugdíj formájában fogják kifizetni. Az összeg 30 százalékát egyszeri kifizetésként kérhetik.

Kinek éri meg a Riester-nyugdíj?

A gyermekek után járó nagy összegű támogatás miatt elsősorban a fiatal szülőknek, és a gyermekeiket egyedül nevelő szülőknek éri meg. De a magas jövedelműeknek is alkalmas lehet, ha szeretnének profitálni az adóelőnyökből. Az alacsony jövedelemmel rendelkező adózóknak 60 eurótól jár a támogatás.

A támogatásra azok az emberek jogosultak, akik nyugdíjjárulékot fizetnek az államnak.

Mekkora díjat kell fizetni legalább a Riester-nyugdíjhoz?

Évente legalább 60 eurót kell befizetni a Riester-szerződésbe. Ahhoz, hogy elérje a teljes állami támogatás maximum mértékét, az éves bruttó fizetésének a 4 százalékát kell befektetnie. 25.000 euró éves jövedelem esetén 1.000 eurót kell befizetnie. Amennyiben van két kis gyermeke úgy az alap, és a gyermekek után járó támogatással az önrész lecsökken 225 euróra évente.

Ennél természetesen még számolni kell a biztosítók kezelési költségével, és a szerződéskötés díjával is. Ezek jelentősen csökkenthetik a felhalmozott tőkét.

Milyen előnyei, és hátrányai vannak a Riester-nyugdíjnak?

Előnyök:

Állami védelem, biztonság: A felhalmozott tőkét nem foglalhatják le.

Állami támogatás: Az állam jelentős támogatást ad. Amennyiben a biztosított az éves fizetése 4 százalékát befizeti a Riester-szerződésbe, úgy az állami támogatás mértéke eléri a 175 eurót minden évben.

Adókedvezmény: Évente 2.100 eurót érvényesíthet a biztosított az adóbevallásában adóalap csökkentő tényezőként. Ennek megfelelően kisebb összegű adófizetési kötelezettsége keletkezik a biztosítottnak. Azt, hogy ki milyen mértékű kedvezményre lesz jogosult, az függ az egyén éves jövedelmének a mértékétől. Elsősorban a jól kereső adózok tudják érvényesíteni ezt a kedvezményt.

Hátrányok

Csak a hosszú élet kifizetődő: Csak azok a biztosítottak kapnak a végén több pénzt, mint amennyit befizettek, akik sokáig élnek. Általában a Riester – nyugdíjat akkor szokták elkezdeni kifizetni, amikor az állami nyugdíjat is.

Az örökösöknek nem jár semmi: A Riester-nyugdíj sajnos nem örökölhető. Ez csak a biztosítotté. Amennyiben a házastárs is rendelkezik Riester-szerződéssel, akkor azonban a tőkét át lehet örökíteni a házastársra.

Fizetésemelésnél figyelembe kell venni a biztosítottnak, hogy a minimális díjfizetés érje el a 4 százalékot, hogy a maximális támogatásból tudjon profitálni.

Milyen változatai vannak a Riester-nyugdíjnak?

Vannak klasszikus, és befektetési alapokhoz kötött Riester-nyugdíjak, illetve ennek az együttes változatai.

A klasszikus tarifák garantált időskori nyugdíjat ígérnek, míg a befektetési ajánlatok nagyobb kockázat mellett magasabb hozamokat ígérnek.

Melyik Riester-nyugdíj lenne jó nekem?

Ez egyénfüggő. Amennyiben Ön óvatosabb, és inkább konzervatív a pénzbefektetés terén, akkor Önnek a klasszikus Riester-nyugdíj a megfelelő választás. Amennyiben nagyobb hozamra szeretne szert tenni, és ezért hajlandó nagyobb kockázatot vállalni, úgy a befektetési alapokhoz kötött Riester nyugdíj ajánlott.

Mikor fizetik ki a Riester-nyugdíjat?

A Riester nyugdíj kifizetésénél két lehetőség közül választhat. A nyugdíjkorhatár elérésekor a felhalmozott tőke 30 százalékát kiveheti. A fennmaradó összeg megnöveli a havi nyugdíja összegét. A második verzióban lemond az egyszer kifizetésről, és a teljes befizetett összeget havi nyugdíj formájában fogják Önnek folyósítani a nyugdíjkorhatár elérésvel kezdődően.

Keress bizalommal ha tanácsadásra van szükséged!

Balázs Gábor

külkereskedelmi közgazdász


Ha hasznosnak találtad az információkat, és van olyan ismerősöd a környezetedben, akit ez érdekelhet, küldd el nekik ezt a cikket.

(A weboldalon lévő információkat gondosan állítottuk össze, azonban a tartalomért nem vállalunk felelősséget, és a tartalmak sem minősülnek sem adótanácsadásnak, sem jogi tanácsadásnak.)

További információkért kövess be minket az alábbi oldalakon:


WSP Consulting Nonprofit Kft. 
Könyvelés, Szakfordítás, Tanácsadás
H-Miskolc / Adószám: 23187430-2-05 
Tel: + 36 30 22 99 394
E-Mail: nemetjovedelem@gmail.com

           
vissza