Facebook

Kapcsolat

Üzemeltető:
WSP Consulting Nonprofit Kft. 


Székhely:
 
Magyarország, Szalaszend


Iroda:
 
Magyarország, Miskolc

Adószám: 
23187430-2-05

Telefon:
+36/30/ 22-99-394

E-mail:
nemetjovedelem@gmail.com

Nyitvatartás
Hívjon az esti órákban is!

Mire figyeljünk oda, ha Németországba költözünk /tünk

2024.04.22.

Mire figyeljünk oda, ha Németországba költözünk /tünk

Nagyon sokan gondolják úgy a mai világban, hogy nyugaton esetleg könnyebb lehet az élet. Azonban figyelembe kell venniük, hogy sok minden máshogy történik Németországban mint bárhol máshol. Egyes buktatókra szeretném felhívni a figyelmeteket ezzel a cikkel. Remélem sokak segítségére lesz.

Munkaadó:

Miután megszületett az elhatározás, hogy külföldre (Németországba) szeretnél költözni akár családdal vagy egyedül, fontos, hogy jól leinformáld a munkaadót.

A legtöbb esetben azt mondjuk, hogy bármilyen munkát elvállalunk. Azonban soha nem szabad előleget fizetni a munkaközvetítésért, az esedékes díjat inkább vonják le az első havi fizetésedből.

Lakcímre történő bejelentkezés:

Megérkezel, megfordul a fejedben, hogy jól döntöttél-e (sokszor megfog még). Első nehézségként említeném a lakcím bejelentést elintézni. De hogy is történik ez az egész?

Amikor én kijöttem szerencsém volt, nagyon sok segítséget kaptam. Több eset fordulhat elő, az első amikor a munkaadó szállást is biztosít (kezdésnek ez jónak mondható), kapsz egy igazolást (Wohnungsgeberbestätigung), amivel eltudsz menni a városházára (Rathaus) bejelentkezni. Ehhez annyit fűznék hozzá, mindenképp vigyél segítséget, nagyon sok kérdést tesznek fel,nem mindegy, hogy megtudod-e magad értetni vagy nem.

A másik eset amikor már külön lakást szeretnél bérelni, esetleg többed magaddal. Mindenképp leinformálhatónak kell lenned. Teszem azt, legyen minimum 3 havi bérpapír a kezedben egy pozitív Schufa (ez annyit tesz, hogy nincs elmaradt, fizetetlen tartozásod senki felé). Interneten pár perc alatt 30€-ért meglehet igényelni.

A mai világban legalább egy felelősség biztosítást kér a főbérlő, illetve van olyan ügyfelem akitől külön még lakás biztosítást is kértek. Igaz a tulajdonosnak van mindig egy alap épület biztosítása de az nem fedez minden kárt (például eltört főzőlap, kitört ablak egy vihar után).

Miért fontosak ezek a biztosítások Németországban?

Had meséljem el az én történetem. Januárban elköltöztem és észre vettem, hogy az egyik szobában megsérült a parketta.... A kárt az előttem lakó okozta. Szóltam a főbérlőnek, hogy tudjon róla, nem én voltam. Kiderült, hogy a kár több mint 1000 euróra rúg, mivel komplett le kell cserélni a parkettát. Szegény előttem lakónak kellett volna fizetnie saját zsebből! De! Szerencsére volt felelősség biztosítása (havonta 10 euróról beszélünk) és a biztosító állta az okozott kárt.

Ezzel a kis történettel csak szeretném felhívni a figyelmeteket arra, hogy bármi bármikor megtörténhet és nem lehetünk elég óvatosak. Jobb előretekintőnek lenni, mint az összes spórolt pénzünknek búcsút inteni, akár egy parkettán keletkezett sérülés miatt.

Amennyiben TE is szeretnéd magad megkímélni az esetleges kellemetlenségektől, írj bizalommal.

Írta: Klajbár Andrea (2021.04.15-én)


Ha hasznosnak találtad az információkat, és van olyan ismerősöd a környezetedben, akit ez érdekelhet, küldd el nekik ezt a cikket.

(A weboldalon lévő információkat gondosan állítottuk össze, azonban a tartalomért nem vállalunk felelősséget, és a tartalmak sem minősülnek sem adótanácsadásnak, sem jogi tanácsadásnak.)

További információkért kövess be minket az alábbi oldalakon:


WSP Consulting Nonprofit Kft. 
Könyvelés, Szakfordítás, Tanácsadás
H-Miskolc / Adószám: 23187430-2-05 
Tel: + 36 30 22 99 394
E-Mail: nemetjovedelem@gmail.com

           
vissza