Facebook

Kapcsolat

Üzemeltető:
WSP Consulting Nonprofit Kft. 


Székhely:
 
Magyarország, Szalaszend


Iroda:
 
Magyarország, Miskolc

Adószám: 
23187430-2-05

Telefon:
+36/30/ 22-99-394

E-mail:
nemetjovedelem@gmail.com

Nyitvatartás
Hívjon az esti órákban is!

Hogyan spórolhatsz 200 eurót a nyugdíjadra havi szinten?

2024.04.22.

Hogyan spórolhatsz 200 eurót a nyugdíjadra havi szinten?

A nyugdíj és az öngondoskodás kérdése egyre egyértelműbbé válik mostanra Magyarországon is, ugyanakkor Németországban ennek már évtizedekre visszanyúló kultúrája van.

Nem kérdés egy német ember számára, hogy minél hamarabb és minél rendszeresebben kell félretennie annak érdekében, hogy az esetleges állami támogatások mellett, a felosztó-kirovó nyugdíjrendszer várható 2050 körüli csődje után, és persze a saját igények kielégítése érdekében is, saját maga gondoskodjon a nyugdíjas évei finanszírozásáról.

Ezt számos módon megtehetjük, ha pedig Németországban élsz, akárcsak mi is, akkor még a társadalmi nyomás is pozitívan befolyásolhatja ebbéli törekvéseidet. Megteheted például befektetések, ingatlanok, lekötések formájában. Az egyik legkézenfekvőbb, és az átlagember számára is elérhető mód pedig a hosszútávú (minimum 10-15 éves, de inkább 20+ éves) rendszeres havi megtakarítás és adókedvezmények igénybevétele. A munkáltató is támogathat ebben a projektben, de a legfontosabb, hogy több lábon állj, és mindenképp rendelkezz saját megtakarítással célzottan erre a távolinak tűnő eshetőségre.

Mikor szeretnél nyugdíjba menni?

Ezt a kérdést többféleképpen is megválaszolhatjuk, de a váratlan eseményeket, az egészségügyi kiadások emelkedését, illetve az öregedéssel járó lassulást, nagyobb pihenési igényt sajnos nem tudjuk kizárni a képletből. Arra is gondolni kell ilyenkor, hogy mivel szeretnéd tölteni a nyugdíjas éveidet és ennek milyen anyagi vonzatai lennének.

Másik oldalról megragadva a kérdést azt is kiszámolhatod, hogy szerinted mennyi pénzből élnél meg komfortosan idős korodban, és mindez felszorozva a várható élettartamoddal hány évet, hány hónapot ölelne fel. Meglepően magas összegekre számíthatsz, ha ezt becsülettel kiszámolod.

Sok kicsi sokra megy!

Nagyon igaz ez a nyugdíjmegtakarítások esetében is. Ha ugyanis 10 évet halogatsz az indulásig, vagyis nem 30, csak 40 éves korodban kezded el az öngondoskodást például, akkor nagyjából dupla annyi pénzt kell majd havonta félretenned, mint 10 évvel korábban. Az már kicsit soknak hangzik ugye? Átszámolva 60-70 ezer Forint havi megtakarítással, vagy euróban számolva kb. 200 euróból havonta már egy nagyon jó alapot képezhetsz az idős korod megélhetésére. Ha ennél kevesebb áll rendelkezésedre, természetesen annál inkább érdemes hamarabb kezdened az előtakarékosságot!

A gyerekeidnek is jót teszel vele!

Sokan manapság arra a kérdésre, hogy ha anyagi korlátok miatt a gyermekek támogatása és a nyugdíj megtakarítás között kéne választani, melyiket helyezné előtérbe, a nyugdíjat priorizálják. Miért? Mert nem akarnak terhére lenni a gyermekeknek idős korukban sem. Lehet, hogy az egyetemhez diákhitelt vesz fel a gyerkőc, de mindezt később a saját fizetéséből finanszírozhatja. Míg, ha a szülő 60-65 éves korától földönfutóvá válik, sok gyerek szíve szakad meg, és bocsátkozik emiatt túlköltekezésbe, hogy idős szüleit gondozhassa, eltarthassa. Nagyon fontos, hogy ezeket a kellemetlen eshetőségeket is felvázoljuk, hiszen nem vagyunk jövőbe látóak, bármi megtörténhet.

Hogyan tudok félretenni 200 eurót havonta?

Természetesen a megtakarításhoz pénz kell. Kell egy stabil fizetés, vállalkozás stb. Ezzel még nem mondtunk túl sokat. Káros szenvedélyeinktől megszabadulni életminőségjavító hatásain felül, remek spórolási lehetőség is. Nem csak a cigarettára, és a túlzott bulizásra kell gondolni, hanem például a taxi költségre, vagy a környezetszennyező PET palackos, cukros üdítők, ásványvizek vásárlására is. Napi szinten 6-7 eurót félretéve, havi 200 eurót simán megtakaríthatunk.

Áfa kedvezmény, plusz lehetőségek

Az Áfa kedvezményről szintén írtunk korábban, ez is remek lehetőség spórolásra. Sokat spórolhatunk az étkezéseken, ha nagyobb részben otthon, magunknak készítünk ebédet, és kevesebbet költünk étteremre. A ruházkodást is meg lehet oldani magas minőségben, de olcsóbb árkategóriában az átlagos fast fashion üzletekhez képest. Persze nem a lemondás a cél, csak az ésszerű keretek között történő, tudatos optimalizálás, ami jövőbemutató, egészségesebb és sokszor kimagasló minőség!

Várunk szeretettel, ha érdekel a kérdés, és szívesen tájékozódnál a németországi lehetőségeidről!

További információkért kövesd a Facebook oldalunkat:

https://www.facebook.com/nemetmagyar2016

Keress bizalommal ha tanácsadásra van szükséged!

Balázs Gábor

külkereskedelmi közgazdász

Tel: +36/ 30/ 22-99-394

Handy: 01 575 01 444 07

E-mail: nemetjovedelem@gmail.com


Ha hasznosnak találtad az információkat, és van olyan ismerősöd a környezetedben, akit ez érdekelhet, küldd el nekik ezt a cikket.

(A weboldalon lévő információkat gondosan állítottuk össze, azonban a tartalomért nem vállalunk felelősséget, és a tartalmak sem minősülnek sem adótanácsadásnak, sem jogi tanácsadásnak.)

További információkért kövess be minket az alábbi oldalakon:


WSP Consulting Nonprofit Kft. 
Könyvelés, Szakfordítás, Tanácsadás
H-Miskolc / Adószám: 23187430-2-05 
Tel: + 36 30 22 99 394
E-Mail: nemetjovedelem@gmail.com

           
vissza