Facebook

Kapcsolat

Üzemeltető:
WSP Consulting Nonprofit Kft. 


Székhely:
 
Magyarország, Szalaszend


Iroda:
 
Magyarország, Miskolc

Adószám: 
23187430-2-05

Telefon:
+36/30/ 22-99-394

E-mail:
nemetjovedelem@gmail.com

Nyitvatartás
Hívjon az esti órákban is!

Miért jobb,ha már az első fizetésedből elkezdesz félre tenni,mintha 40 évesen kezdenéd el

2024.04.22.

Miért jobb,ha már az első fizetésedből elkezdesz félre tenni,mintha 40 évesen kezdenéd el

Ha pénzügyileg tudatos, tájékozott, körültekintő szeretnél lenni, akkor mindenképpen érdemes néha napján, illetve akár havi rendszerességgel is pénzügyi tervet, kimutatást készítened. Ehhez egy sima Excel tábla, egy jegyzetfüzet vagy egy applikáció is segítségedre lehet.

Most leginkább nem a bevétel-kiadási arányokról, illetve a minimális, optimális megélhetési költségekről fogunk írni, hanem sokkal inkább arról, hogy mennyit számít hosszú távon, ha mindezt a lehető leghamarabb elkezded gyakorolni.

A halogatás és a tervezés örök körforgásáról

A pénzügyi tudatosság egyfajta műveltséget, kulturális hozzáállást is feltételez, amire rengeteg dolog hatással lehet. A környezeted, a hagyományok, a családi irányelvek óriási súllyal bírnak a gyerekek, későbbi fiatal felnőttek hozzáállását illetően. Ami viszont nagyon jó hír, hogy egy kis odafigyeléssel nulla előképzettséggel és a hiányzó pénzügyi neveltetés ellenére is remekül gazdálkodhatsz, tudatos, kiegyensúlyozott felnőtt lehetsz.

Mikor érdemes elkezdeni a megtakarítást?

Akár a számládon, akár egy célzott megtakarításban helyezed el a pénzed, érdemes már a legelső fizetésedből, már ha lehetőséged nyílik erre, félretenni. Különösen, ha még a szüleidnél laksz, érdemes a megspórolt lakhatási költségeket félretenni. Hogyan? Helyezd el megtakarítási számlán, befektetésben, nyugdíjcélú befektetésben lehetőleg úgy, hogy ne legyen szem előtt. Miért? Mert a számlán összegyűlt összegek látványa ugyan kellemes érzetet nyújthat, mégis gyakran költekezésre csábít.

Amit félreteszel, ne is legyen szem előtt!

Könnyebben szemet hunyunk egy PayPassal lehúzott kártyás vásárláskor a be nem tervezett összegek felett, ha ez eleve már hónapok óta a számlánkon csücsül. Ha nincs rövid-közép-hosszú távú pénzügyi jellegű terved, akkor nagyon nehéz lesz belőni, hogy valójában mennyit is költhetsz el nyugodt szívvel havonta.

Ha konkrét célokat tűzöl ki magad elé, akkor könnyeben fogod a szükséges, havi, éves szinten félretehető összegeket meghatározni. Ha ez a fizetésed érkezése után azonnal el is tűnik a szemed elől, pszichológiai alapon kevésbé fogsz túlköltekezni, nem éled fel a megtakarításaidat.

Mennyit számít 10 év halogatás?

 

Nem kell 20-30-40 év halogatást felvázolni, hiszen ez amúgyis szinte beláthatatlan egy átlagember számára. Vegyünk csak egy 10 éves elnapolást, elfeledkezést, ami nagyon gyakran előfordul az emberek nagy többségénél. Például nem tesz félre a nyugdíjára 30 évesen, mert épp gyereke születik, lakást vesz, hiteltörlesztőt fizet. Nem tesz félre a gyereknek továbbtanulásra, mert még mindig hitelt fizet, karrierváltás előtt áll, lehet, hogy nem is tervez gyereket. Hipp-hopp eltelik 10 év, és nem tettünk félre eleget, vagy semmit semmilyen távoli célra.

10 év alatt duplázódik a szükséges megtakarítás havi összege!

Ha valóban nem tudod megengedni magadnak azt, hogy egy kis összeget félretegyél a nehezebb anyagi helyzetekben is, akkor érthető az álláspontod. Ilyenkor is érdemes megvizsgálni, hogy milyen fix költségeken tudnál spórolni, például a biztosításaid, családi pótlék, adózás, adókedvezmények és állami támogatások tekintetében. Ha azonban arról van szó, hogy félsz az elköteleződéstől, és még egy minimális összeggel sem indulsz neki a megtakarításnak, befektetésnek, akkor 10 év múlva általánosságba véve dupla annyi összeget kell majd azonos célod elérése érdekében félretenned.

Ha érdekel, milyen megoldási lehetőségek nyílnak a tudatos, rugalmas, személyre szabott pénzügyi tervezésben számodra, akkor keress minket bizalommal Németországban magyar nyelven, akár online konzultáción keresztül is!

További információkért kövesd a Facebook oldalunkat:

https://www.facebook.com/nemetmagyar2016

Keress bizalommal ha tanácsadásra van szükséged!

Balázs Gábor

külkereskedelmi közgazdász

Tel: +36/ 30/ 22-99-394

Handy: 01 575 01 444 07

E-mail: nemetjovedelem@gmail.com


Ha hasznosnak találtad az információkat, és van olyan ismerősöd a környezetedben, akit ez érdekelhet, küldd el nekik ezt a cikket.

(A weboldalon lévő információkat gondosan állítottuk össze, azonban a tartalomért nem vállalunk felelősséget, és a tartalmak sem minősülnek sem adótanácsadásnak, sem jogi tanácsadásnak.)

További információkért kövess be minket az alábbi oldalakon:


WSP Consulting Nonprofit Kft. 
Könyvelés, Szakfordítás, Tanácsadás
H-Miskolc / Adószám: 23187430-2-05 
Tel: + 36 30 22 99 394
E-Mail: nemetjovedelem@gmail.com

           
vissza