Facebook

Kapcsolat

Üzemeltető:
WSP Consulting Nonprofit Kft. 


Székhely:
 
Magyarország, Szalaszend


Iroda:
 
Magyarország, Miskolc

Adószám: 
23187430-2-05

Telefon:
+36/30/ 22-99-394

E-mail:
nemetjovedelem@gmail.com

Nyitvatartás
Hívjon az esti órákban is!

Mit tanultam a németektől a pénzügyi tudatosságról és nevelésről?

2024.04.22.

Mit tanultam a németektől a pénzügyi tudatosságról és nevelésről?

Több éve Németországban élünk, dolgozunk, vállalkozunk a családommal, akikkel korábban, Magyarországon is pénzügyi területen tevékenykedtünk. Ha már láttad az oldalunkat, biztosan láttad a bemutatkozómban is, hogy a korábbi könyvelői terület mellett számos irányba továbbképeztem magam. Erre egyrészt igényességből, másrészt a hozzám fordulók kérdéseinek megválaszolása kapcsán is szükség volt.

A szolgáltatásaink mostanra már felölelik a biztosítási szektor legfontosabb területeit, a könyvelést, adózást, családi pótlék-és állami támogatások széles spektrumát is. Meggyőződésem, hogy szükség van Németországban magyar nyelven is elérhető nívós pénzügyi tanácsadásra, hiszen többszázezren élnek itt magyarok és magyar nyelven beszélők. Sokan azok közül, akik külföldön futnak be karriert, egy jelentős indokként határozták meg a magasabb megélhetési színvonal lehetőségét is. Emellett azonban fontos tisztában lenni egy adott ország társadalmi berendezkedésével, ezen belül pénzügyi kultúrájával is, ha be akarunk illeszkedni a közösségbe.

Mit tanulok folyamatosan a németektől a pénzügyekről?

A személyes pénzügyek, a sajátos stratégiák, illetve már eleve a téma feszegetése sokkal kevésbé jellemző Magyarországon, mint idekint. Nem számít elhanyagolt témának a baráti, családi összejövetelek kapcsán sem a pénzről, befektetésekről, személyes tapasztalatokról mesélni, kérdezni. Már az általános iskolában is sok szó esik az alapvető pénzügyi gondolkodásról, alapvető fogalmakról, bankokról, kártyákról, megtakarításokról.

Éppen ezért nagyon sok német gyereknek teljesen természetes, hogy valamilyen szinten foglalkozik ezzel a témakörrel, ráadásul első kézből, hiteles forrásból értesül a 21. század trendjeiről, amik majd hamarosan őt is érinteni fogják. Sőt, mivel a németeknél bevett gyakorlat, hogy az első fizetésükből már lakásra, autóra, nyugdíjara és persze biztosításokra is félretesznek, ezért a kisgyerekek nagy többségükben nem csak a szüleiktől, hanem a hosszú évtizedeken át öngondoskodást végző nagyszüleiktől, esetleg dédszüleiktől is támogatást kapnak az életkezdéshez, egyetemi tanulmányokhoz, ritka, hogy hitelfelvételre kerülne sor ezekben a hétköznapi esetekben.

A gyerekek rengeteget tanulhatnak a példákból

Ha a gyerek azt tapasztalja, hogy a családban szinte mindenki támogatta, vagy támogathatná szorult helyzetében pénzügyi szempontból is, akkor valószínű, hogy a saját csemetéivel szemben ő maga is hasonlóan jár majd el. Ez számunkra is nagyon fontos szemponttá vált a családban, és csak megerősített az, hogy az itteni környezetben mindez teljesen természetesnek, vagy legalábbis gyakorinak számít.

Mutass példát te is, tanítsd a gyermeked!

Nagyon fontos a példamutatás, az ár-érték arány megértetése, a munkalehetőségek felvázolása, az egyszerűbb vállalkozói-vagy háztartásvezetési ötletek megosztása már kiskorban is. Ezt szerény anyagi körülmények között is átadhatjuk a gyermeknek, és pontosan megértethetjük vele azt is, amennyiben tisztában vagyunk vele, hogy mi vezetett oda, hogy nélkülözés, instabil anyagi helyzet alakult ki a családban. A gyerekek nagyra becsülik az őszinteséget, és tiszteletet ébreszt bennük az ilyesfajta felnőtt hozzáállás, a felelősségvállalás és az ok-okozati tényezők feltárása.

Kívánunk örömteli és tanulságos beszélgetéseket a gyerekekkel!

További információkért kövesd a Facebook oldalunkat:

https://www.facebook.com/nemetmagyar2016

Keress bizalommal ha tanácsadásra van szükséged!

Balázs Gábor

külkereskedelmi közgazdász

Tel: +36/ 30/ 22-99-394

Handy: 01 575 01 444 07

E-mail: nemetjovedelem@gmail.com


Ha hasznosnak találtad az információkat, és van olyan ismerősöd a környezetedben, akit ez érdekelhet, küldd el nekik ezt a cikket.

(A weboldalon lévő információkat gondosan állítottuk össze, azonban a tartalomért nem vállalunk felelősséget, és a tartalmak sem minősülnek sem adótanácsadásnak, sem jogi tanácsadásnak.)

További információkért kövess be minket az alábbi oldalakon:


WSP Consulting Nonprofit Kft. 
Könyvelés, Szakfordítás, Tanácsadás
H-Miskolc / Adószám: 23187430-2-05 
Tel: + 36 30 22 99 394
E-Mail: nemetjovedelem@gmail.com

           
vissza