Facebook

Kapcsolat

Üzemeltető:
WSP Consulting Nonprofit Kft. 


Székhely:
 
Magyarország, Szalaszend


Iroda:
 
Magyarország, Miskolc

Adószám: 
23187430-2-05

Telefon:
+36/30/ 22-99-394

E-mail:
nemetjovedelem@gmail.com

Nyitvatartás
Hívjon az esti órákban is!

Új szabályozás a német adóbevallásban a családi hazautazásokról

2024.02.15.

Új szabályozás a német adóbevallásban a családi hazautazásokról

A családi hazautazásokra vonatkozó, néhány hónapja született új szabályozás fontos a német adóbevallás készítése során, és a revizorok minden bizonnyal a jövőben is kötelezően alkalmazni fogják a bevallások elbírálásakor.

Mit jelent a kettős háztartás

A legfontosabb tényező a kettős háztartás elszámolásakor, hogy hitelt érdemlően bizonyítsuk azt, hogy az adóalany életvitelszerűen Magyarországon lakik, és csak a munka miatt tartózkodik Németországban.

A nagy távolság miatt a munkavállaló nem tud minden nap hazautazni, ezért Németországban bérel egy lakást.

Ennek a második, bérelt lakásnak a havi bérleti díja, ill. a rezsi költségek is elszámolhatóak, melyek jelentős adóalap csökkentő összegeket tehetnek ki.

Heti egy hazautazás elszámolható költségként, de…

…, de mi a helyzet akkor, ha a munkavállaló munka,- vagy egészségügyi okokból nem tud hazamenni hétvégén, viszont a családja meglátogatja a munkahelyéhez közel eső lakásában? A fordított hazautazás, vagy családlátogatás költségeit is el lehet számolni az adóbevallásban?

Fontos újítás!

A jövedelemadóról szóló irányelvben fontos újítást jelentettek be a második lakással, vagy dupla háztartással rendelkező munkavállalók számára. Ha a munkavállaló munka miatt akadályoztatva van a hétvégi hazautazásban, az adóhivatal újabban a fordított családi utazás költségeit is elismeri.

(R 9.11. Abs. 6 Nr. 2 Satz 3 LStR 2023)

Ez azt jelenti, hogy a fordított családi hazautazások levonásának megvan a jogalapja, amit az adóhatóságnak is be kell tartania.

Mit jelent az, hogy akadályoztatva van a munkavállaló

Sajnos a döntéshozó nem fejtette ki bővebben, hogy mit tart akadálynak. Feltételezhető azonban, hogy pl. a következő esetekben ismeri el az adóhatóság az akadályoztatás tényét: ügyelet, hétvégi munkavégzés van elrendelve, szombatra vagy vasárnapra eső továbbképzés, túlóra. Illetve ha a munkavégzés helyétől való távolmaradás a munkáltató utasítása, vagy javaslata miatt nem kívánatos, vagy nem kivitelezhető. Véleményünk szerint az akadályoztatás akkor is fennáll, ha a munkavállaló betegség miatt nem tud hazamenni.

Ez a helyzet sok család számára ismerős lehet. Ilyen esetekben nem a külföldön lévő munkavállaló utazik haza, hanem a családja, a felesége utazik ki hozzá Németországba. Korábban ennek az utazásnak a költségét nem ismerte el az adóhivatal. Ez most megváltozott.

Példa:

Ha a feleség beül az autóba és meglátogatja férjét a férj munkahelyéhez közel lévő bérelt lakásában, mert pl. a férj hétvégi ügyeletben van, akkor az utazási költségek elszámolhatók az adóbevallásban.

Fontos a közös lakcím az állandó munkahelyen

Az utazási költségek elszámolása fordított családi hazautazás esetén csak azon személyek számára lehetséges, akik az állandó lakóhelyen együtt élnek, egy lakcímre vannak bejelntve a munkavállalóval.

A második lakás költségeire az alábbiak vonatkoznak:

Ha munkavállalóként létesítened kell egy második háztartást, és bérelsz egy lakást a munkahelyedhez közel, és emiatt a kettős háztartás költségeit el tudod számolni, abban az esetben az alábbi költségeket tüntetheted fel a német adóbevallásodban:

  • Maximum havi 1000 euró szállásköltség,
  • A hetente egyszeri hazautazás költségei (fordított családi hazautazások költségei is)
  • Elszámolható az egyirányú útvonalon az első 20 km-en 30 cent, a 21. kilométertől 38 cent
A cikkhez tartozó videót az alábbi linkre kattintva nézheted meg:

Számos nagy összegű költség elszámolható abban az esetben, ha elfogadja az adóhivatal a dupla háztartást. Ebben a blogbejegyzésben összefoglaltam a lényeget:

https://www.nemetjovedelem.hu/blog/mivel-igazolhato-a-dupla-haztartas-/61670/


Német adóbevallás, német családi pótlék, német nyugdíj, adóosztály váltás = WSP Consulting N. Kft.


Ha hasznosnak találtad az információkat, és van olyan ismerősöd a környezetedben, akit ez érdekelhet, küldd el nekik ezt a cikket.

(A weboldalon lévő információkat gondosan állítottuk össze, azonban a tartalomért nem vállalunk felelősséget, és a tartalmak sem minősülnek sem adótanácsadásnak, sem jogi tanácsadásnak.)

További információkért kövess be minket az alábbi oldalakon:


WSP Consulting Nonprofit Kft. 
Könyvelés, Szakfordítás, Tanácsadás
H-Miskolc / Adószám: 23187430-2-05 
Tel: + 36 30 22 99 394
E-Mail: nemetjovedelem@gmail.com

           
vissza