Facebook

Kapcsolat

Üzemeltető:
WSP Consulting Nonprofit Kft. 


Székhely:
 
Magyarország, Szalaszend


Iroda:
 
Magyarország, Miskolc

Adószám: 
23187430-2-05

Telefon:
+36/30/ 22-99-394

E-mail:
nemetjovedelem@gmail.com

Nyitvatartás
Hívjon az esti órákban is!

Elszámolhatóak a költözési költségek az adóbevallás készítés során?

2023.07.25.

Elszámolhatóak a költözési költségek az adóbevallás készítés során?

Mi történik akkor, ha a munkavállaló jelenlegi lakhelyén nem alakítható ki home-office-ban végzett munkavégzési helyszín?

Az a munkavállaló, aki a munka miatt költözik, ő adott körülmények között érvényesítheti a költözés során felmerülő költségeket az adóbevallásában. De ez akkor is érvényesíthető, ha a korábbi élethelyzet nem tette lehetővé az otthoni munkavégzést, és ezért a munkavállalók nagyobb lakásba költözött? A Szövetségi Minisztérium körbejárta ezt a kérdést.

Ha az adóhivatalt sikerül meggyőzni arról, hogy az adózónak a munka elvégzése miatt kellett költöznie, akkor a munkavállaló az adóbevallásában érvényesítheti a költözési költséget, mint munkával kapcsolatos elszámolható kiadást. Aki nem tudja igazolni a költözés során ténylegesen felmerülő költségeit, bizonyos átalányköltségeket mégiscsak elszámolhat.

A munka miatti költözési költségeket általában csak akkor ismeri el a hivatal, ha az alábbi feltételek teljesülnek:

• A költözés eredményeképpen a munkavállaló összesen napi egy óra időt megtakarít a munkába járás során a szálláshely és a munkavégzés helye közötti útvonalon.

• A munkavállaló a korábbi lakóhelyétől távolabb lévő új munkahelyre pályázik, majd a munkaszerződés aláírását követően az új munkahelyéhez közel eső településre költözik.

A home-office kialakítása miatti költözés is elszámolható a bevallásban

A munkával kapcsolatos költözési költségek új változata az, ha a munkavállaló nagyobb lakásba költözik azért, hogy az otthoni munkavégzéshez szükséges irodahelység kialakításához elegendő helye legyen.

Konkrét eset: Az ügyben, aminél hivatali ítélet is született már, mindkét lakónak (párnak) az otthoni irodában (home-office-ban) kellett dolgoznia – kezdetben a korona miatt kényszerültek rá erre. A konyhaasztalnál felváltva végzett munka során azonban a helyhiány és a munkával kapcsolatos telefonbeszélgetések zaja nyomasztóvá vált, és emiatt ez nem jelentett állandó megoldást számukra. Így új lakást kerestek, ahol két külön zárható irodát használhattak az ingatlanon belül. Ezzel az indoklással az adóhivatal elfogadta azt az érvelést, hogy a home-office-ban végzendő munka miatt költöztek, és ezáltal a költözési költségek is leíratóvá váltak az adóból. (BFH, 2023. február 15-i ítélet, Az. VI R 4/21).

Adótipp: Ha az adóhivatalt nem tudja meggyőzni az adózó arról, hogy a költözés a munka miatt volt szükséges, továbbra is fennál annak a lehetősége, hogy elszámoljon egy bizonyos költségrészt. Ha ugyanis egy költöztető céget bíztak meg a költöztetéssel, és a számlát banki átutalással fizették ki, akkor ezek "háztartással kapcsolatos szolgáltatások" körében elszámolható költségként könyvelendőek. Ha ezt a számlát az adóbevallásával együtt benyújtja az adóhivatalhoz, akkor a költöztető cég munkavállalója által elvégzett munka 20 százalékának megfelelő költséget számolhat el.


Ha hasznosnak találtad az információkat, és van olyan ismerősöd a környezetedben, akit ez érdekelhet, küldd el nekik ezt a cikket.

(A weboldalon lévő információkat gondosan állítottuk össze, azonban a tartalomért nem vállalunk felelősséget, és a tartalmak sem minősülnek sem adótanácsadásnak, sem jogi tanácsadásnak.)

További információkért kövess be minket az alábbi oldalakon:


WSP Consulting Nonprofit Kft. 
Könyvelés, Szakfordítás, Tanácsadás
H-Miskolc / Adószám: 23187430-2-05 
Tel: + 36 30 22 99 394
E-Mail: nemetjovedelem@gmail.com

           
vissza