Facebook

Kapcsolat

Üzemeltető:
WSP Consulting Nonprofit Kft. 


Székhely:
 
Magyarország, Szalaszend


Iroda:
 
Magyarország, Miskolc

Adószám: 
23187430-2-05

Telefon:
+36/30/ 22-99-394

E-mail:
nemetjovedelem@gmail.com

Nyitvatartás
Hívjon az esti órákban is!

Egyelőre nem szűnik meg a III/V adókategória Németországban

2023.08.05.

Egyelőre nem szűnik meg a III/V adókategória Németországban

A német koalíciós szerződésben az áll, hogy a törvényalkotó el akarja törölni a házastársak számára igényelhető III/V adóosztályt. Christian Lindner szövetségi pénzügyminiszter egy interjúban azonban most világossá tette, hogy ez rövid távon nem valósítható meg. Mit is jelent ez a házaspárok számára?

A IV/IV -es faktoros adóosztály váltja fel majd a III/V kombinációt.

A házastársak választhatják a IV/IV adóosztály kombinációt, a már említett III/V adókategóriát és a gyakorlatban kevésbé elterjedt, és ismert, ellenben a leghatékonyabb IV/IV adóosztályt ún. „faktorral“.

Christian Lindner szövetségi pénzügyminiszter tervei szerint ez utóbbi (IV/IV -es faktoros adóosztály) váltja fel majd a III/V kombinációt. Az adókötelezetteségből származó adóterhet így igazságosabban lehetne elosztani a két házastárs között. Azonban nagy valószínűleggel még jó idejig el fog tartani, amíg a változás a gyakorlatban is megvalósul. Lindner egy interjúban nemrég kifejtette: "A törvényalkotást gyorsan meg lehet valósítani, de az államháztartásban történő bevezetés és az informatikai átállás még évekig is eltarthat.

IV/IV. -es faktoros jövedelemadóosztály kombináció

A házasokra vonatkozó adókategóriák az alábbiak lehetnek: két adóosztály kombinációját lehet választani, és a következő változatok jöhetnek létre: 3 - 5 , 4 - 4 , 4 Faktorral - 4 Faktorral.

Ha a házaspárok a III./V. adóosztály kombinációját választják, akkor a magasabb keresetűek általában a III. adóosztályt választják csekély adólevonással, az alacsonyabb jövedelmű házastárs pedig V. adóosztályba kerül, így neki magasabb adólevonással kell számolnia. Az adóosztályok ezen kombinációjával az alacsonyabb bruttó bérrel rendelkező házastárs lényegesen alacsonyabb nettó bért kap.

Ha viszont a házaspárok a IV/IV-es faktoros (Lohnsteuerklasse IV/IV mit Faktor) adóosztály kombinációját választják akkor az adóhivatal pontosan azt a nettó bért számítja ki, amelyre minden házastárs jogosult lenne az addig ismert adatok szerint. Ennek eredményeképpen az alacsonyabb bérrel rendelkező házastársak automatikusan lényegesen magasabb nettó bért kapnak, mint a III/V. adóosztály kombinációban.

Milyen előnye van, és milyen hátránya a IV/IV-es faktoros adóosztálynak?

Előnye: az a házastárs, aki kevesebbet keres, több havi nettó fizetést vihet haza, mint a III/V kombinációban, viszont lehetséges, hogy év végén adóbefizetése keletkezik.

Hátránya: összesítetten a házaspár több adót fizet, mint a III/V adókategória esetén, azonban az alacsonyabb keresetű havonta több pénzt vihet haza. Emellett a III/V adókategória esetén gyakran előfordul, hogy az adóbevallás során adóbefizetést írnak elő.

Kötelező adóbevallást benyújtani a IV/IV-es faktoros adóosztályban?

Az adóbevallás beadása ebben az adókategóriában is kötelező.

Hogyan működik a faktoreljárás a 4-es adóosztálynál?

A faktor módszer a 4. adóosztályban úgy működik, hogy az adóhivatalnak egy kérvényt kell benyújtani, és a hivatal a faktort három tizedesjegy pontossággal tárolja az ELStAM adatbázisban béradó-levonási funkcióként. A munkáltató a bérszámfejtés megkezdése előtt a béradó-levonási jellemzőket elektronikusan kéri le az adóhivataltól, és automatikusan feldolgozza a bérszámfejtés során.

Szeretnél adóosztályt váltani?

Írj egy e-mailt nekünk: nemetjovedelem@gmail.com

Vagy vedd fel velünk telefonon a kapcsolatot: +36 30 22 99 394

Melyik a jobb, 3/5-ös adóosztály, vagy 4-es adóosztály faktorral?

Azoknál a pároknál, akiknek a fizetésükben nincsen nagyobb eltérés, nekik a faktor módszer igazi alternatíva lehet a 3-as adóosztályhoz képest. Ha viszont a fizetések nagy mértékben eltérnek egymástól, akkor jobban megéri a 3/5 kombináció.

Tipp:

A IV/IV-es faktoros jövedelemadó-besorolás akkor is előnyös, ha az alacsonyabb jövedelmű házastárs munkanélkülivé válik, és munkanélküli segélyben részesül, vagy ha a gyermek születése miatt szülői támogatásban (Elterngeld) részesül. Mivel ezek a bérpótló juttatások a nettó béren alapulnak, emiatt a IV/IV.-es faktoros jövedelemadó-besorolással magasabb lesz a juttatásuk, mint a III/V adóosztályban.


Ha hasznosnak találtad az információkat, és van olyan ismerősöd a környezetedben, akit ez érdekelhet, küldd el nekik ezt a cikket.

(A weboldalon lévő információkat gondosan állítottuk össze, azonban a tartalomért nem vállalunk felelősséget, és a tartalmak sem minősülnek sem adótanácsadásnak, sem jogi tanácsadásnak.)

További információkért kövess be minket az alábbi oldalakon:


WSP Consulting Nonprofit Kft. 
Könyvelés, Szakfordítás, Tanácsadás
H-Miskolc / Adószám: 23187430-2-05 
Tel: + 36 30 22 99 394
E-Mail: nemetjovedelem@gmail.com

           
vissza