Facebook

Kapcsolat

Üzemeltető:
WSP Consulting Nonprofit Kft. 


Székhely:
 
Magyarország, Szalaszend


Iroda:
 
Magyarország, Miskolc

Adószám: 
23187430-2-05

Telefon:
+36/30/ 22-99-394

E-mail:
nemetjovedelem@gmail.com

Nyitvatartás
Hívjon az esti órákban is!

Német állampolgárság magyarok részére - Milyen feltételei vannak?

2024.04.22.

Német állampolgárság magyarok részére - Milyen feltételei vannak?

Az előző írásunkban ( első lépések) összefoglaltuk, hogy életkor és lakóhely szerint mely hivatalok érintettek az ügyintézésben, hova kell beadni az állampolgársági kérelmeket, illetve milyen segítséget tudsz kérni még a beadás előtt. A német állampolgárság megszerzésének alapvető motivációiról is szó esett, amiből te is eldöntheted, hogy mennyire fontos számodra ez a lehetőség, miben tudnád ezt hosszú távon jól kamatoztatni.

Most megnézzük, hogy részletesen, pontról-pontra összeszedve milyen feltételeknek kell megfelelned, megfelelnetek a családoddal, hogy mindez sikerüljön és magyarként német állampolgárságot szerezhessetek.

A németországi honosítás feltételei

Kék kártya

A korlátlan tartózkodási jog megszerzéséhez szükség van arra, hogy a kérelem időpontjában rendelkezz EU kék kártyával, vagy ideiglenes tartózkodási engedéllyel. Ezek a későbbiekben állandó tartózkodáshoz vezethetnek.

Honosítási teszt

A tesztet szükséges elvégezni, ami több pillérre épül. Többek között a jogi, társadalom rendi és társadalmi tudást méri, amit az itt tartózkodásod alatt Németországról szereztél, megtanultál. Itt nem kell feltétlenül bonyolult dolgokra készülni, de ezeket a lehetséges kérdéseket is érdemes lehet előre átbeszélni egy tanácsadóval, aki a terület szakértője, vagy ismerősökkel, akik már sikeresen állampolgárságot szereztek.

6,7,8 éves németországi tartózkodás

Azt hogy hosszútávra tervezel mi sem bizonyítja jobban, mint hogy már egy hosszabb időt el is töltöttél az országban. Itt dolgoztál, tanultál, családot alapítottál, vagy karriert futottál be. Ennek fejben az állampolgárság megszerzéséhez általában 8 év tartózkodásra van szükség. Ha integrációs tanfolyamot látogattál, akkor ez 7 évre redukálható, illetve ha különleges integrációs teljesítménnyel rendelkezel, akkor 6 évre csökkenthető ez az elvárt időszak.

Megélhetés segély nélkül

Fontos, hogy felmutasd, hogy önálló megélhetést tudsz biztosítani magadnak és a családod számára. És mindezt szociális támogatás, valamint II-es munkanélküli segély nélkül is menedzselni tudod.

Büntetlen előélet és nyelvtudás

Valahol maximálisan érthető, hogy 6-8 év kint tartózkodást követően már jól megy a társalgási szintű német, ez is arra utal, hogy aktívan tevékenykedtél az országban. Ha nehézségeid vannak ezzel, esetleg nem voltál ráutalva arra, hogy a németet napi szinten használd, akkor érdemes legkésőbb ilyenkor egy német tanfolyamra ellátogatni, kicsit felfrissíteni a tudásodat. Körülbelül egy középszintű nyelvtudás szükséges.

A büntetlen előélet is feltétel, vagyis, hogy semmilyen bűncselekményért nem ítéltek el korábban.

Eskütétel

Eskütétel lerakása is szükséges a folyamat lezárásaként. Ilyenkor a Német Szövetségi Köztársaság alkotmányának szabad demokratikus alaptörvényére vonatkozólag teszel esküt.

Előző állampolgárság elvesztése

Néhány kivételtől eltekintve a német állampolgárság megszerzésével elveszíted a magyar állampolgárságod. Az EU-s állampolgárságod természetesen megmarad. Azzal is számolni kell, hogy a fent felsoroltak egyikének hiányossága esetén már nem vagy jogosult a német állampolgárság megszerzésére, minden feltételnek teljesülnie kell.


Ha hasznosnak találtad az információkat, és van olyan ismerősöd a környezetedben, akit ez érdekelhet, küldd el nekik ezt a cikket.

(A weboldalon lévő információkat gondosan állítottuk össze, azonban a tartalomért nem vállalunk felelősséget, és a tartalmak sem minősülnek sem adótanácsadásnak, sem jogi tanácsadásnak.)

További információkért kövess be minket az alábbi oldalakon:


WSP Consulting Nonprofit Kft. 
Könyvelés, Szakfordítás, Tanácsadás
H-Miskolc / Adószám: 23187430-2-05 
Tel: + 36 30 22 99 394
E-Mail: nemetjovedelem@gmail.com

           
vissza