Facebook

Kapcsolat

Üzemeltető:
WSP Consulting Nonprofit Kft. 


Székhely:
 
Magyarország, Szalaszend


Iroda:
 
Magyarország, Miskolc

Adószám: 
23187430-2-05

Telefon:
+36/30/ 22-99-394

E-mail:
nemetjovedelem@gmail.com

Nyitvatartás
Hívjon az esti órákban is!

Német állampolgárság magyarok részére -Milyen előnyökkel jár?

2024.04.22.

Német állampolgárság magyarok részére -Milyen előnyökkel jár?

A cikksorozat kapcsán a német állampolgárság megszerzésének minden feltételét, technikai részletét felsoroltuk érintőlegesen, vagy részletesebben, ami egy jó alap lehet a döntéshozatalhoz.

Most megnézzük, hogy mi történik akkor, ha megkaptuk a német állampolgárságot, családosként a gyerekek is német állampolgárokká váltak, és hosszabb távon tervezünk az országban élni, tevékenykedni a megelőző 6-8 év után is.

Átnézzük, milyen előnyökkel és persze milyen kötelezettségekkel járhat ez a váltás, ha valaki otthonosan érzi magát a külföldi közegben, és családi, vagy személyes okokból akár közelebb is kerül hozzá az ország, mint a sajátja. Gondolunk itt azokra, akik eleve sok szálon, családi, ismeretségi szálon kapcsolódnak Németországhoz, vagy akik megtalálták azt a karrierutat, amit itt tudnak leginkább érvényre juttatni.

Munkakörök széles választéka

Ugyan állami munkakörökbe bizonyos feltéttelekkel magyarként is bekerülhetsz, de vannak olyan pozíciók is, melynek feltétele a német állampolgárság. A munkakeresés feltételei is kedvezőbbek valamelyest. Előnyt élvezel a külföldiekkel szemben az állás betöltésénél.

Lakóhely választása

Ha megszerzed az állampolgárságot, és persze az EU-s állampolgárságodat is megtartod, akkor jogod van bárhol Németország, vagy az EU területén munkahelyet és lakóhelyet választanod.

Szavazati jog

Ezzel a lépéssel jogosulttá válsz a szavazatod leadására a különböző választásokon. Akár te magad is indulhatsz országgyűlési képviselőnek. Egyébként önkormányzati választásokon ettől függetlenül is pályázhatsz a közeli környezetedben például.

Támogatások, juttatások

Ha már külföldiként átélted, milyen adminisztrációval, ügyintézéssel jár a tartózkodási joghoz kötött szociális, gyermeknevelési támogatásokhoz, akkor ezek jelentősen egyszerűbbé, gördülékenyebbé válnak. Ahogy korábban említettük, a családtagokat is egyszerűbb honosítani, ha már egyikőtök rendelkezik állampolgársággal.

Jogi védelem

Magasabb szintű jogi védelemre válsz jogosulttá. Ilyen például a belföldi védelem, vagyis védelem a kiutasítás ellen, illetve a külföldi tartózkodás esetén érvényes konzuláns, vagy nagykövetségi védelem a külképviseletek által.

Mit kockáztatsz? miről mondasz le?

Ahogy beszéltük, nagytöbbségben le kell mondani az előző állampolgárságról, ezért abban az esetben, ha hazautazol, a szülőföldeden szeretnéd folytatni a tanulmányaid, enyhe hátránnyal indulsz már a magyar állampolgárokhoz képest. Ezzel együtt a Németországban tett eskütételeid, kötelezettségeid természetesen fennállnak.

Az örökösödési jogaidról, állami nyugdíjköveteléseidről is lemondasz ezáltal, és csak ritka esetben engedélyezett, hogy mindkét országban megtarthasd ezen jogaidat.

Előző állampolgárság megtartása

Kivételes esetek

Bizonyos esetekben megtarthatod az otthoni állampolgárságodat az új megszerzése mellett is. Ilyen eset például, ha politikai üldözötti, vagy menekült státuszban vagy. EU-s állampolgárként nem köteleznek arra, hogy lemondj az EU-s állampolgárságodról, ez tehát minden esetben megmaradhat, ha magyarként ezt választod.

Azt is vizsgálják, hogy az előző állampolgárság megszüntetésével nem esel-e el túlzóan, lealacsonyító módon nagy előnyöktől, gazdasági és vagyoni hátrányokat szenvedsz-e ezáltal. Idős személyek esetében is kivétel lehet, ha a váltás aránytalanul nagy nehézségeket okoz.

Reméljük, tudtunk segíteni a téma átbeszélésével, és ha a német állampolgárság megszerzésében gondolkodsz, jó kiindulási alap lehet a leírtak tanulmányozása.

Balázs Gábor

külkereskedelmi közgazdász

Tel: +36/ 30/ 22-99-394

Handy: +49/ 173/ 531-60-38

E-mail: nemetjovedelem@gmail.com


Ha hasznosnak találtad az információkat, és van olyan ismerősöd a környezetedben, akit ez érdekelhet, küldd el nekik ezt a cikket.

(A weboldalon lévő információkat gondosan állítottuk össze, azonban a tartalomért nem vállalunk felelősséget, és a tartalmak sem minősülnek sem adótanácsadásnak, sem jogi tanácsadásnak.)

További információkért kövess be minket az alábbi oldalakon:


WSP Consulting Nonprofit Kft. 
Könyvelés, Szakfordítás, Tanácsadás
H-Miskolc / Adószám: 23187430-2-05 
Tel: + 36 30 22 99 394
E-Mail: nemetjovedelem@gmail.com

           
vissza