Facebook

Kapcsolat

Üzemeltető:
WSP Consulting Nonprofit Kft. 


Székhely:
 
Magyarország, Szalaszend


Iroda:
 
Magyarország, Miskolc

Adószám: 
23187430-2-05

Telefon:
+36/30/ 22-99-394

E-mail:
nemetjovedelem@gmail.com

Nyitvatartás
Hívjon az esti órákban is!

Német állampolgárság magyarok részére Első lépések

2024.04.22.

Német állampolgárság magyarok részére  Első lépések

Ha már huzamosabb ideje élsz, éltek Németországban, akárcsak mi, akkor elgondolkodhatsz a kérdésen, hogy szeretnél-e német állampolgárságot szerezni. Arról, hogy ennek milyen előnyei, hátrányai, feltételei vannak, készítünk most egy többrészes összefoglalót, ami a segítségedre lehet.

Mindenképp érdemes rendszeresen tájékozódnod a témában, amennyiben érdekes lehet számodra, hiszen annak ellenére, hogy az alapvetések aligha változnak, apróbb eltérések, változtatások megjelenhetnek a rendszerben, melyeket mindig csak aktuálisan tudsz megismerni.

16 év alatt és felett

Ha a gyerekekkel költöztél, vagy épp a gyerek az, aki gimnáziumban Németországban tanult, és tervezi, hogy itt telepszik le egy időre, akkor a 16. szülinap a mérvadó abból a szempontból, hogy egyedül, vagy a segítségeddel adhat be állampolgársági kérelmet a német hatóságoknak.

A 16 év alattiak esetében a szülőknek kell kitölteni a formanyomtatványokat. Mely hatóságokra gondolunk?

A város, vagy község bevándorlási hivatalába kell elsősorban ellátogatni, ahol éltek, bejelentett lakcímetek van. A fiataloknak és a felnőtteknek külön migrációs hivatalokat hoznak létre, tehát a fentiek értelmében életkor szerint kell majd kiválasztani az illetékes hivatalt.

Hol kell bejelentkezned?

Tehát a fentiek (Jugendmigrationsdienst – JMD és Migrationsberatung für erwachsene Zuwanderer – MBE), vagyis a helyi bevándorlási hatóság fiatalok és felnőtt bevándorlók számára fenntartott hivatalok a mérvadók. Ezenkívül a városi, vagy körzeti önkormányzatok is érintettek lehetnek.

Előzetes tanácsadást kérhetsz!

Még mielőtt belevágnál, érdemes egy tanácsadáson részt venni, hogy a kérdéseidet, feltételeket és persze a szükséges lépéseket előre tisztázhasd. Így jóval határozottabban és könnyebben vághatsz bele az ügyintézésbe, hiszen nem kell mindennek adott pillanatban utána járni. Mintha egy egyetemre jelentkeznél, ugyanígy itt is érdemes a dátumokat, szükséges papírokat még a „beiratkozás” előtt összeszedni és gördülékenyen intézni a hatósági ügyeket.

Nagy előnyöd lesz akkor, ha a kérvényed időben, hiánytalanul és precízen kitöltve érkezik be, így rengeteg utazást, pénzt, időt takaríthatsz meg a hiánypótlások, vagy esetleges visszautasítás elkerülésével.

Mikor érdemes belevágni?

Ha már több éve élsz Németországban felmerülhet benned az ötlet, hogy itt telepedsz le, hosszútávon, életvitelszerűen maradsz az országban. Kétségtelenül rengeteg előnnyel járhat ez számodra, ha itt találtad meg a munkahelyedet, a karrierlehetőséget, vagy épp a szerelmet, a boldog családi életet. Sokaknak az infrastruktúra, a megélhetési lehetőségek, vagy az atmoszféra jelenti a pozitívumot, amit hosszabb távra is biztosíthatsz magadnak, ha állampolgárságot szerzel.

A következőkben kitérünk az ügyintézés pénzügyi vonzataira, és a hivatali ügyintézés során felmerülő kérdésekre, részletes feltételekre is.


Ha hasznosnak találtad az információkat, és van olyan ismerősöd a környezetedben, akit ez érdekelhet, küldd el nekik ezt a cikket.

(A weboldalon lévő információkat gondosan állítottuk össze, azonban a tartalomért nem vállalunk felelősséget, és a tartalmak sem minősülnek sem adótanácsadásnak, sem jogi tanácsadásnak.)

További információkért kövess be minket az alábbi oldalakon:


WSP Consulting Nonprofit Kft. 
Könyvelés, Szakfordítás, Tanácsadás
H-Miskolc / Adószám: 23187430-2-05 
Tel: + 36 30 22 99 394
E-Mail: nemetjovedelem@gmail.com

           
vissza