Facebook

Kapcsolat

Üzemeltető:
WSP Consulting Nonprofit Kft. 


Székhely:
 
Magyarország, Szalaszend


Iroda:
 
Magyarország, Miskolc

Adószám: 
23187430-2-05

Telefon:
+36/30/ 22-99-394

E-mail:
nemetjovedelem@gmail.com

Nyitvatartás
Hívjon az esti órákban is!

Mit igényeljek meg? A német családi pótlékot, vagy a gyermekek után járó adókedvezményt?

2024.04.22.

Mit igényeljek meg? A német családi pótlékot, vagy a gyermekek után járó adókedvezményt?

A gyermeket nevelő családokat a német családi pótlékkal vagy a gyermekek után járó adókedvezménnyel mentesíti részben az állam az adófizetési kötelezettség alól. Azt, hogy a két lehetőség közül melyik bizonyul kedvezőbbnek, azt a német adóhivatal számolja ki, amikor leadod az adóbevallásodat.

Mi a különbség a német családi pótlék, vagy a gyermekek után járó adókedvezmény között?

A német családi pótlék és a gyermekek után járó adókedvezmény két olyan lehetőség, amivel a családokat anyagilag támogatják. A nagy különbség a kettő között:

a családi pótlékot havonta fizetik ki az egyik szülőnek

a gyermekek után járó adókedvezmény nem kerül kifizetésre, hanem az adóbevallás leadását követően, magas jövedelem esetén csökkenti a személyi jövedelemadót

Vagy a családi pótlék (Kindergeld), vagy a gyermekek után járó adókedvezmény (Kinderfreibetrag) – Neked kell döntened!

Vagy a német családi pótlékot (Kindergeld), vagy a gyermekek után járó adókedvezményt hasznosíthatod. A családi pótlékot azonban minden esetben megkapod, ha megigényled (és teljesülnek a feltételek). Csak egy bizonyos jövedelemszint felett lesz kedvezőbb a gyermekek után járó adókedvezmény a fizetendő adó kiszámításakor. Hogy az egyes esetekben melyik a jobb választás, azt az adóhivatal ellenőrzi az ún. kedvezőségi vizsgálattal.

Mennyi ideig vagy jogosult a német családi pótlékra (Kindergeld), vagy a gyermekek után járó adókedvezményre?

A gyermekek után járó adókedvezményt annyi ideig hasznosíthatod, amíg fennál a jogosultságod a német családi pótlékra (Kindergeld).

A családi pótlékra (Kindergeld) addig vagy jogosult, amíg a gyermeked nem töltötte be a 18. életévét. Ezt követően is fennállhat 25. éves koráig a jogosultság, és továbbra is fizeti a Familienkasse a családi pótlékot, ha igazolni tudod, hogy:

a gyermeked az első szakképzettségét szerzi meg (diploma, szakképesítés)

egy második továbbképzésben vesz részt, és szakképesítést szerez

az iskola befejezése és a szakképesítés megkezdése közötti átmeneti időszakban van (maximum 4 hónap)

sikertelenül pályázott meg egy szakképesítő intézményben lévő tanulmányi helyet (ezt tudni kell igazolni)

A 25. életévet követően csak azoknál a gyerekeknél jogosultak a szülök a családi pótlékra, ahol a gyermek fogyatékosságban szenved, és nem tudja önmagát ellátni. A fogyatékosság a 25. életév betöltését megelőzően kell, hogy fellépjen.

Amennyiben egy gyermek munkakeresőként regisztrálva van a munkaügyi központban, akkor a 21. életévének a betöltéséig jogosult a szülő a családi pótlékra.

A német családi pótlék (Kindergeld): Mekkora összeg igényelhető?

A német családi pótlék mértéke majdnem minden évben emelkedik. A 3. gyermeknél már magasabb összeg jár, mert a gazdag gyermekáldású családoknál magasabb a pénzügyi teher. A 4. gyermektől újra emelkedik a családi pótlék mértéke.

2019-ben 1 gyermek esetén: 204 EUR / hó

2.448 euró / év

2019-ben 2 gyermek esetén: 408 EUR / hó

4.896 euró / év

2019-ben 3 gyermek esetén: 618 EUR / hó

7.614 euró / év

2019-ben 4 gyermek esetén: 853 EUR / hó

10.236 euró / év

A gyermekek után járó adókedvezmény: Milyen magas ez az összeg?

A gyermek után járó kedvezmény (Kinderfreibetrag) két területet foglal magába:

a gondozás után járó kedvezmény (gondozási-, nevelési-, iskoláztatási igény)

egy gyermek létminimuma alapján járó kedvezmény

A gyermek után járó kedvezmény változása az évek folyamán:

gyermek után járó kedvezmény 2016-ban

7.248 euró

gyermek után járó kedvezmény 2017-ben

7.356 euró

gyermek után járó kedvezmény 2018-ban

7.428 euró

gyermek után járó kedvezmény 2019-ben

7.620 euró

gyermek után járó kedvezmény 2020-ban

7.812 euró

Minden gyermek után jár kedvezmény, összesen 7.812 euró 2020-ban. Az összeg majdnem minden évben emelkedik. A házaspárok az együttes adóbevallásnál teljes mértékben kihasználhatják ezt a kedvezményt. A nem házas szülők esetében a kedvezményt felosztják úgy, hogy mindkét szülő a kedvezménynek a felét használhatja fel fejenként.

Igényeld meg a német családi pótlékot!

Amennyiben gyermeket vársz, igényeld meg a családi pótlékot. Ez egy olyan támogatás, amit azonnal kifizetnek neked minden hónapban. Az igénylést a területileg illetékes Familienkasse-nak kell benyújtani.

Amennyiben a gyermek után járó kedvezmény bizonyul előnyösebb megoldásnak az adó megtakarítás szempontjából, úgy a német családi pótlékot (Kindergeld), és a gyermek után járó kedvezményt összevezetik egymással.

A gyermek után járó kedvezmény, és az adóbevallás - kedvezőségi vizsgálat

A házaspárok számára a gyermek után járó kedvezményt igénybe venni csak akkor éri meg, ha az éves bruttó jövedelmük eléri a kb. 60.000 eurót. Az egyedülálló szülőknél kb. 30.000 eurótól.

Az adóhivatal az adóbevallásod beérkezését követően kiszámolja a személyi jövedelemadó mértékét első körben a német családi pótlékkal (Kindergeld), majd azt követően a gyermek után járó adókedvezménnyel. A számodra kedvezőbb eredményt fogja használni az adóhivatal. Neked csak annyit kell tenned, hogy beküldöd az adóbevallásodat, és mellékeled a gyermekkel kapcsolatos nyomtatványt.

A gyermekek után járó adókedvezmény (Kinderfreibetrag) feltűntetése a nyomtaványon – hogyan csináljam?

Amennyiben gyermeked született, úgy az első lépés az Anyakönyvi Hivatalhoz szokott vezetni. Gyakran a kórházak is megküldenek minden szükséges dokumentumot ahhoz, hogy a hivatal ki tudja állítani a születési anyakönyvi kivonatot. Kb. egy héten belül meg is kapod postán a születési anyakönyvi kivonatot.

Mivel Németországban a különböző hivatalok össze vannak kötve hálózatba, így az lakcímnyilvántartó és az adóhivatal is értesül a gyermek születéséről. A gyermek után járó adókedvezményt automatikusan rögzíti a német adóhivatal szerverére, és azt elektronikusan továbbítják (ELStAM-eljárással) a munkaadód részére.

Az ELStAm gyakorlatilag az adóhivatal központi adatbázisa, ahol az adóalany adólevonáshoz szükséges adatait tartják nyilván, mint pl. az egyházi adó tényező, adóosztály, adómentesség mértéke a gyereket nevelőknél.

Vagyis semmit nem kell tenned ahhoz, hogy bejegyezzék nálad a gyermekek után járó adókedvezményt. Ez automatikusan megtörténik.

Mit jelent az, hogy 0,5 a gyermek után járó adókedvezmény mértéke?

Abból kell kiindulni, hogy mindkét szülő egyenlő mértékben törődik a gyermekével, ill. mindkét szülő dolgozik, és együttes munkával biztosítják a család fenntartását. Ezért mindkét szülőnél fele-fele arányban könyvelik el a gyermekek után járó adókedvezményt, és rögzítik azt a béradó megállapításához szükséges ismertetőjegyek között. Egy gyermek esetében általában 0,5 mértékű adókedvezmény szerepel az éves kereseti kimutatáson.

A gyermekek után járó adókedvezménynek (Kinderfreibetrag) nincs kihatása a havonta fizetendő személyi jövedelemadó előleg mértékére. Azonban csökkenti a szolidaritási hozzájárulási adót (Solidaritätszuschlag), és adott esetben az egyházi adót (Kirchensteuer).

Ha a házastársaddal együttesen adjátok be az adóbevallást, akkor a közös jövedelmetekre tudjátok igénybe venni a gyermekek után járó adókedvezményt. Így együtt profitálhattok a gyermekek után járó kedvezményből.

A gyermekek után járó adókedvezmény mértéke 1,0 – módosítsunk rajta?

Amennyiben a pároddal két gyermeketek van, úgy a béradó megállapításához szükséges ismertetőjegyek között a bérpapírodon 1,0 mértékű adókedvezmény fog szerepelni. Minden gyermek után jár 0,5 kedvezmény.

Amennyiben csak egy gyermeked van, akkor a gyermek után járó kedvezmény (Kinderfreibetrag) mértéke lehet 1,0, ha kéred a változtatást. Ezt a következő feltételek mellett teheted meg:

  • Az egyik szülő külföldön él
  • A másik szülő örökbe fogadta a gyermeket (mostoha szülő)
  • A másik szülő kevesebb, mint 75%-ban teljesíti a gyermektartási kötelezettségét.
  • A gyermek apja nem ismert.
  • Az egyik szülő meghalt.

(A cikk tartalma nem minősül sem adó-, sem jogi tanácsadásnak, célja csupán a tájékoztatás.)

További információkért kövesd a Facebook oldalunkat:

https://www.facebook.com/nemetmagyar2016

Keress bizalommal ha tanácsadásra van szükséged!

Kindergeld ügyintézés:

https://www.nemetjovedelem.hu/kindergeld/

Balázs Gábor

külkereskedelmi közgazdász

Tel: +36/ 30/ 22-99-394

Handy: 01 575 01 444 07

E-mail: nemetjovedelem@gmail.com


Ha hasznosnak találtad az információkat, és van olyan ismerősöd a környezetedben, akit ez érdekelhet, küldd el nekik ezt a cikket.

(A weboldalon lévő információkat gondosan állítottuk össze, azonban a tartalomért nem vállalunk felelősséget, és a tartalmak sem minősülnek sem adótanácsadásnak, sem jogi tanácsadásnak.)

További információkért kövess be minket az alábbi oldalakon:


WSP Consulting Nonprofit Kft. 
Könyvelés, Szakfordítás, Tanácsadás
H-Miskolc / Adószám: 23187430-2-05 
Tel: + 36 30 22 99 394
E-Mail: nemetjovedelem@gmail.com

           
vissza