Facebook

Kapcsolat

Üzemeltető:
WSP Consulting Nonprofit Kft. 


Székhely:
 
Magyarország, Szalaszend


Iroda:
 
Magyarország, Miskolc

Adószám: 
23187430-2-05

Telefon:
+36/30/ 22-99-394

E-mail:
nemetjovedelem@gmail.com

Nyitvatartás
Hívjon az esti órákban is!

Miért van szükség a gyermek adóazonosító jelére, ha nem is lakott velem Németországban?

2019.11.18.

Miért van szükség a gyermek adóazonosító jelére, ha nem is lakott velem Németországban?

Az adóazonosító jel 11 számjegyből áll, és fel kell tűntetni az adóbevallásban.

Néhány évvel ezelőtt vezették be az adóazonosító jelet (Steuerliche Identifikationsnummer), melyet minden adóköteles ember megkap.

Azóta ez is egy eszközként szolgál arra, hogy megelőzzék a visszaéléseket.

2016-tól az adóazonosító jelen keresztül történnek a családi pótlékkal kapcsolatos ellenőrzések. Így ellenőrzik le, hogy ugyanarra a gyerekre nem igényeltek-e többször is családi pótlékot, vagy nem érvényesítették-e többször a gyermek után járó adókedvezményt.

2015-től az egyedülálló szülő is csak az adóazonosító jel bemutatása esetén tudja érvényesíteni a neki járó kedvezményt, vagy egy adóazonosító jellel egyenértékű igazolással, pl. a születési anyakönyvi kivonattal.

A német családi pótlék

2016-tól elvileg alapjáraton csak akkor kerül folyósításra a német családi pótlék, ha a Familienkasse-nak beküldik mind a gyermek, mind az igénylő szülő adóazonosító jelét.

De nincs ok a pánikra. A Családi Támogatást Folyósító Pénztárnál az esetek 90%-ában rendelkezésre állnak ezek az adatok. És amennyiben nem, a családi pótlék még így is folyósításra kerül első körben, de utólag pótolni kell a hiányt, mert a Familienkasse visszakövetelheti a pénzt.

A gyermek külföldön él

Amennyiben a gyermek külföldön él, és nem rendelkezik német adóazonosító jellel, úgy más egyenértékű módon kell azonosítani a gyermeket. Az adott országban használatban lévő személy igazolásra alkalmas dokumentummal (pl. a személyi igazolvány másolatával.)

vissza