• Adóbevallás 4 évre visszamenőleg!

    Adóbevallás 4 évre visszamenőleg!

    Ne hagyja veszni a befizetett pénzt!

  • 48 órán belül válaszolunk!

    48 órán belül válaszolunk!

    Mi este is dolgozunk!

  • Készíttesse el a bevallását, és igényeljen vissza a befizetett adóból!

    Készíttesse el a bevallását, és igényeljen vissza a befizetett adóból!

    Szakszerű adóbevallás készítés

    Tovább
  • Bizalom. Gyorsaság. Ügyfélbarát nézőpont. Maximalizmus.

    Bizalom. Gyorsaság. Ügyfélbarát nézőpont. Maximalizmus.

    Lohn. Gehalt. Buchführung. Steuererklärung.

    Tovább

Bruttó 300 euró támogatás (Energiepauschale) - Mikor fizetik ki?

2022.08.06.

Bruttó 300 euró támogatás (Energiepauschale) - Mikor fizetik ki?

Egyszeri kifizetési összeggel kivánják mentesíteni a munkavállókat a növekvö gáz,- es energiaárak miatt. De mikor kerül kifizetésre az összeg?

Bruttó 300 euró energia átalány támogatás: Mikor fizetik ki?

A drasztikusan emelkedő árakat Nyugat-Europában is megérzi a lakosság. A német kormány ezért olyan segélycsomagokat alakított ki, amiknek a deklarált célja a lakosság tehermenetesítéséhez való penzügyi hozzájárulás. Az Ukrajnában zajló háború miatt megnövekedett energia,- es üzemanyárak emelkedésére kíván a német kormány azzal reagálni, hogy egy egyszeri bruttó 300 eurós támogatást folyósít.

Ebből a támogatásból azok a munkavállalók tudnak profitálni, akik az 1-től 5-ig levő adóosztályba vannak besorolva, és személyi jövedelem adót fizetnek. Továbbá az egyéni vállalkozók, és a minijobberek is profitálnak a támogatásból. De mikor folyósítják a pénzt?

Ki jogosult a támogatásra?

Az átalány energia támogatást a munkaadók fizetik ki a munkabérrel párhuzamosan. A támogatás adóköteles. Tehát az a munkavállaló, aki magas adósávban van, ő a végén ennek megfelelően kisebb támogatási összeget fog megkapni. Azok az adózók, akiknek a jövedelme az adómentes sávban van, ők a teljes összeget megkapják.

Energia támogatás 2022

Milyen összegű a támogatás?

300 euró

Ki jogosult rá?

szja fizetésre kötelezett munkavállaló, átalány adózású Minijobber, egyéni vállalkozók

Mikor fizetik ki??

2022. szeptemberben

Hogy történik a kifizetés?

A munkavállalók a munkabér utalással kapják meg. Az egyéni vállalkozók fizetendő adója csökken.

Mikor utalják a 300 eurós átalány energia támogatást?


Már szeptemberben lehet számítani a 300 eurós energia támogatás kifizetésére az adófizetésre kötelezett munkavállalóknak, es az átalány adózás alá eső minijobbereknek. A támogatást ekkor a fizetéssel együtt fizetik ki a munkaadók. A kifizetés dátuma egyébként ettől elterő is lehet akkor, ha a munkaadó a béradóbevallást egy kesőbbi időpontban köteles csak benyújtani. A kifizetés így bizonyos esetekben októberre tolódhat, ill. legrosszabb esetben a következő évre is áttolódhat.

Jogosultak az egyéni vállalkozók is a támogatásra?

Az egyéni vallalkozók másképpen vehetik igénybe a támogatást. A munkavállalókkal szemben ők úgy tudnak profitálni a támogatásból, hogy csökken az adóelőleg fizetési kötelezettségük.

Megkapják a 300 eurót a kiküldetésben dolgozó munkavállalók is?

A német kormány a magas energiaköltségek részbeni ellentételezésre törvényt alkotott arról, hogy 2022-ben minden SZJA-adóköteles munkavállaló egyszeri, bruttó 300 eurós állami támogatást kap. A támogatást a szeptemberi fizetéssel együtt kell kifizetni.

Időközben megjelent a végrehajtásra vonatkozó szövetségi pénzügyminisztériumi útmutató is.

Az útmutatóban hangsúlyozzák, hogy a támogatás “csak” azok részére biztosítható,akik Németországban korlátlanul adókötelesek vagy szokásos tartózkodási hellyel rendelkeznek.

Az útmutató kitér arra is, hogy nem adható támogatás –többek között- azon munkavállalók részére, akik külföldi munkáltatónál foglalkoztatottak, valamint a korlátlan adókötelezettségüket kérelemre állapították meg. Ilyenek pl. a magyar vállalkozások által átmeneti időre (és szinte kizárólag A1 igazolással) kiküldött munkavállalók is.

A Szövetségi Pénzügyminisztérium azt, hogy a kiküldött munkavállalókat nem illeti meg a német kormány 300 euró támogatása, azzal indokolja, hogy  a magas energiaköltségek különösen a Németországban lakhellyel vagy állandó tartózkodási hellyel rendelkezőket érinti. Az alapvetően külföldön élők esetében az ottani energiaárak adott esetben alacsonyabbak, vagy pedig a megnövekedett költségeket az adott ország valamilyen formában kompenzálja.

(A weboldalon lévő információkat gondosan állítottuk össze, azonban a tartalomért nem vállalunk felelősséget, és a tartalmak sem minősülnek sem adótanácsadásnak, sem jogi tanácsadásnak.)

vissza

Kapcsolat

Üzemeltető:
WSP Consulting Nonprofit Kft. 


Székhely:
 
Magyarország, Szalaszend


Iroda:
 
Magyarország, Miskolc

Adószám: 
23187430-2-05

Telefon:
+36/30/ 22-99-394

E-mail:
nemetjovedelem@gmail.com

Nyitvatartás
Hívjon az esti órákban is!